Home Mail
MeniFilm:
  Film Naslovnica
  Vijesti
  Press room
  Box offi$
  Recenzije
  Portreti
  Zanimljivosti
  Link-o-rama
  Razgovori sa...
  Arhiva

 Pretraga vijesti:
 
Sve vijesti
Box Offi$
1. Magadascar
2. The Longest Yard
3. SW:Episode III
4. Cinderella Man
5. The Sisterhood of
6. Monster-in-Law
7. Lord Of Dogtown
8. Crash
9. Kicking & Screaming
10. Unleashed
Top recenzije

1. Zesalak (5)
2. Spider-Man 2 (5)
3. Zora živih mrtvaca (5)
4. Glavom kroz zid (5)
5. Potraga za Nemom (5)

Kino program:
Zagreb - Split
Rijeka - Osijek
 Korisni linkovi:
 
Favorit Dodajte Film @ Corner u bookmark!
Google

Press room

Barbarske invazije
Original: Les Invasions barbares
Kanada, 2003.
Režija: Denys Arcand
Uloge: Remy Girard, Stephane Rousseau, Dorothee Berryman, Louise Portal, Dominique Michel
Scenarij: Denys Arcand
Producent: Daniel Louis, Denise Robert
Žanr: Drama
Trajanje: 99 minuta
Službeni site: Les Invasions barbares
Distibucija: Blitz
BARBARSKE INVAZIJE

Dobitnik Oscara za najbolji strani film te tri nagrade Cesar je priča o teško bolesnom pedesetogodišnjaku Rémyju. Njegova bivša supruga Louise moli sina Sébastiena, koji živi u Londonu, da dođe kući, no on oklijeva jer već godinama gotovo uopće ne razgovara s ocem. No, na kraju popušta i odlazi u Montreal da bi pomogao majci i pružio podršku ocu.

Čim je stigao, Sébastien je preokrenuo i nebo i zemlju, pokrenuo sve svoje veze i učinio sve što je mogao da bi olakšao težak put koji stoji pred Rémyem. Između ostaloga, uspio je oko bolničkog kreveta svog oca okupiti njegove stare prijatelje koji su se rasuli po svijetu, rodbinu, i bivše ljubavnice.

Što se dogodilo s njima u ovom dobu "barbarskih invazija"? Postoje li još tragovi starih prijateljstava? Jesu li njihovi snovi još uvijek satkani od humora, hedonizma i žudnji? U doba invazija barbara nastavlja se propast Američkog carstva…


PRODUKCIJA

Izjava redatelja i scenarista Denysa Arcanda

"Ovaj sam scenarij napisao tijekom posljednjih dviju godina. Dugo sam bio zaokupljen tom temom, no nikako joj nisam uspijevao pronaći pravi pristup. Rezultat je uvijek bio isti - mračan, depresivan scenarij. Jednog mi je dana sinulo da moram okupiti ekipu iz `Raspada Američkog carstva` jer se radi o predivno čudnim likovima, oštroumnim cinicima britka jezika - upravo su onakvima kakvima sam težio."

"Slučajno su svi glumci bili spremni otisnuti se u novu avanturu. Očito je da je raspoloženje svakim danom bilo sve mračnije, a neizbježna budućnost sve bliža. Došao je trenutak za inventuru."

"Rémy je siguran da smo ušli u doba barbarizma. Vjeruje da će zapadnjačka civilizacija, koja je počela s Danteom i Montaigneom, uskoro nestati. Smatra da je najvažnije očuvati pisanu riječ, rukopis, kao u Srednjem vijeku. Kad Nathalie naslijedi njegovu biblioteku to će biti njezin zadatak."

"Američko Carstvo je apsolutni vladar svijeta i zbog toga mora neprekidno odbijati napade barbara. 11. rujna prvi je puta uspio napad na srce Carstva. Bio je to prvi u nizu kojeg tek trebamo doživjeti…"

"Sve više osjećam da ne živim u skladu sa stvarnošću. Pretpostavljam da je to najčešći znak da čovjek stari. Neprekidno ubrzavanje životnog ritma kao i buka medija sve su mi odbojniji. Ne zanima me digitalni film. Obožavam dijaloge i glumce."

"Vjerujem da države izumiru. Budućim generacijama pojam granica bit će gotovo potpuno nevažan. U toj se fazi nalazi Rémyev sin. Već. S jedne strane postojat će američki državljani, a s druge stranci bez prebivališta. Promatrate li svijet iz Washingtona, Francuzi, Bugari i Japanci su potpuno jednaki - barbari."


GLUMCI

Rémy Girard (Rémy) je jedan od najuglednijih umjetnika Quebecka. Sin je poznatog političara, a prije no što je počeo nastupati u kazalištu studirao je pravo. Diplomirao je na Conservatoire d`Art dramatique du Quebec. Ovaj karizmatičan glumac s jedinstvenim smislom za humor postao je jednim od najpopularnijih televizijskih i filmskih glumaca Kanade.

Filmografija:
1986. "The Decline of the American Empire" (Denys Arcand)
1989. "Jesus of Montreal (Denys Arcand)
1993. "Florida" (Goergeds Mihalka)
1996. "L`Homme Ideal" (Goerges Mihalka)
1998. "Les Boys" (Louis Saia)
1999. "Les Boys II" (Louis Saia)
2001. "Les Boys III" (Louis Saia)
2002. "Seraphin, Heart of Stone" (Charles Binamé)
2003. "The Barbarian Invasions"/"Les Invasions Barbares" (Denys Arcand)


Stéphane Rousseau (Sebastien) je 36-godišnji kanadski glumac dokazane umjetničke svestranosti. Glumio je u komedijama, plesao, pjevao šlagere, svirao, vodio radio-emisije, bavio se kiparstvom i slikarstvom, a odnedavna je pokazao i zadivljujuće glumačke vještine.

Već kao trinaestogodišnjak počeo je nastupati u klubovima i kabaretima da bi ga pod zaštitu uzeo Roméo Pérusse i dao mu priliku za prvi samostalni nastup. Inspiriran stand-up komičarima, 1992. godine je stvorio svoj prvi one-man show, komediju "Rousseau" koju je u kazalištu Saint-Denis u Quebecu vidjelo 300.000 ljudi. Godinu dana kasnije osvojio je nagradu Felix, a uslijedile su monodrama "Drôle", nagrađena dvama nagradama Olivier, te "Stéphane Rousseau".

Međunarodnu slavu stekao je nastupom u Millenium Showu Celine Dion. Kritičari i obožavatelji nazivaju ga "Bradom Pittom" među komičarima.

Filmografija:
2003. "The Barbarian Invasions" / "Les Invasions Barbares" (Denys Arcand)
"Les Dangereux" (Louis Saia)


Marina Hands (Gaelle), kćerka poznate glumice Ludmile Mikaël, pridružila se slavnoj francuskoj glumačkoj radionici "Cours Florent" kao devetnaestogodišnjakinja. Nakon toga je pohađala satove Muriel Mayette na Conservatoire National Supérieur d`Art Dramatique kao i London Academy of Music and Dramatic Art. Od novijih uloga najpoznatija joj je ona Aricie, Fedrine suparnice u adaptaciji istoimene drame Patrice Chéreau.

Filmografija:
1999. "Fidelity" (Andrzej Zulawski)
2001. "At My Fingertips" (Yves Angelo)
2003. "The Barbarian Invasions" / "Les Invasions Barbares" (Denys Arcand)


Dorothée Berryman (Louise) je svestrano talentirana glumica i jazzistica. Njezin prvi album objavljen je tijekom studenoga 2000. godine, nakon brilijantnih svirki uživo. Među brojnim nastupima je i otvaranje 23. međunarodnog festivala u Montrealu, a drugi joj je album izašao krajem 2003. godine.

Filmografija:
1974. "Backstab" (Jim Kaufman)
"La Gammick" (Jacques Godbout)
1975. "Gina/Stone Cold Revenge" (Denys Arcand)
1986. "The Decline of the American Empire" (Denys Arcand)
1989. "The Paper Wedding" (Michel Brault)
1990. "Un Autre Homme" (Charles Binamé)
1991. "Pijanist" (Claude Gagnon)
1997. "La Conciergerie" (Michel Poulette)
1998. "Crvena violina" (François Girard)
2001. Chocolat, Créme Glacée et Autres Consolations (Julie Hivon)
2003. The Barbarian Invasions / Les Invasions Barbares (Denys Arcand)

Pierre Curzi (Pierre) je iznimno aktivan na umjetničkoj sceni, a od 1997. godine je i predsjednik kanadske Udruge filmskih glumaca. Istovremeno je i supredsjednik Koalicije za kulturalnu raznolikost.

Filmografija:
1984. "The Crime of Ovide Plouffe" (Denys Arcand)
1985. "Caffee Italia Montreal" (Paul Tana)
1986. "The Decline of the American Empire" (Denys Arcand)
1987. "You`re Beautiful, Jeanne" (Robert Ménard)
1988. "Blind Trust" (Yves Simoneau)
1989. "In the Belly of the Dragon" (Yves Simoneau)
1994. "Chili`s Blues" (Charles Binamé)
"Noces Rouges" (Christian Faure)
1999. "Matroni et Moi" (Jean-Philippe Duval)
2003. "The Barbarian Invasions / Les Invasions Barbares" (Denys Arcand)


Louise Portal (Diane) je veteranka umjetničke scene. Bavila se glumom, pisanjem i pjevanjem. Napravila je desetak one-woman showova, objavila dva romana -"L`Enchantée" iz 2001. godine te "Cap-Au-Renard" iz 2002. - bila ko-autorica drame "Où En Est-Le Miroir?" te objavili četiri iznimno uspješna albuma.

Filmografija:
1973. "Taureau" (Clément Perron)
1979. "Vie D`Ange" (Philippe Harel)
"A Scream for Silence" (Anne-Claire Poirier
"Cordelia" (Jean Beaudin)
1986. "The Decline of the American Empire" (Denys Arcand)
1988. "Mes Meilleurs Copains" (Jean-Marie Poiré)
1992. "Les Amoureuses" (Johanne Prégent)
1996. "Not Me!" (Pierre Gang) - za glavnu ulogu u ovom filmu dobila je nagradu Guy-L`écuyer)
1998. "The Big Snake of the World" (Yves Dion)
"Memories Unlocked" (Jean Beaudin)
1999. "The Long Winter" (Michel Brault)
"Full Blast" (Rodrigue Jean)
2000. "The Orphan Muses" (Robert Favreau)
"La Dernière Pomme" (Johanne Seymour)
2002. "Alice`s Odyssey" (Denise Filiatrault)
"Seraphin, Heart of Stone" (Charles Binamé)
2003. "The Barbarian Invasions" / "Les Invasions Barbares" (Denys Arcand)


Mitsou Gelinas (Ghislaine) je jedna od najraznovrsnijih ličnosti umjetničke scene u Quebecu i predstavnica treće generacije umjetničke obitelji Gelinas - nasljednica oca Alaina i djeda Gratiena.

Nakon što se već u 5. godini počela baviti glumom, u 17. se okrenula glazbi i odmah stekla popularnost hitom "Bye Bye My Cowboy", nakon kojega je uslijedio album "El Mundo" te više milijuna dolara vrijedan ugovor s diskografskom kućom Hollywood Records. Prije pet godina skladala je hit "Le Toucher" za film "Sakupljač kostiju".

Kanadska je publika može gledati na televiziji i slušati na radiju, na kojem vodi jutarnju emisiju, a istovremeno je i glavna urednica časopisa Clin d`Œil.

Filmografija:
1971. "Coyote" (Richard Ciupka)
"Prince Lazure" (Danielle J. Suissa)
2002. "Alice`s Odyssey" (Denise Filiatrault)
2003. "The Barbarian Invasions" / "Les Invasions Barbares" (Denys Arcand)



FILMAŠI

CINÉMAGINAIRE (producenti) - je producentska kuća koju su 1988. godine osnovali Denise Robert i Daniel Louis, i s njom dobili brojne međunarodne filmske nagrade. Specijalizirali su se za autorski film i međunarodnu ko-produkciju.

Filmografija:
1995. "The Confessional" (Robert Lepage)
1997. "Poverty and Other Delights" (Denys Arcand)
1998. "C`T`A Ton Tour, Laura Cadieux" (Denise Filitrault)
1999. "Laura Cadieux, La Suite"
"The Widow of Saint-Pierre"
2000. "Stardom" (Denys Arcand)
"Replay" (Catherine Corsini)
2001. "Wedding Night"
2002. "Alice`s Odyssey" (Denise Filitrault) - satirična vizija Disneyevih heroja
"Nearest to Paradise" (Tonie Marshall)
2003. komedija "Mambo Italiano"
"La Petite Lili" (Claude Miller)
"The Barbarian Invasions" ("Les Invasions Barbares") scenarista i redatelja Denysa Arcanda u kojem glumi izvorna postava filma "The Decline of the American Empire" (Rémy Girard, Dorothée Berryman, Dominique Michel, Yves Jacques) snimljenoga 17 godina ranije.


PYRAMIDE PRODUCTIONS (ko-producent) - je jedna od ključnih neovisnih francuskih filmskih kompanija, specijalizirana za produkciju, distribuciju i prodaju na međunarodnom tržištu. Osnovana je 1989. godine, a reputaciju je stekla distribucijom poznatih filmova među kojima su "May Fools" Louisa Mallea, "Smoking, No Smoking" Alaina Resnaisa, "Crossing Guard" Seana Penna, "Dim" Waynea Wanga i Paula Austera, "Destiny" Youssefa Chahinea, "Sibirski brijač" Nikite Mikhalkova, "Venus Beauty Institute" Toniea Marshalla, "Sitni lopovi" Woodya Allena, "Amores Perros" ("Love`s a Bitch") Alejandroa Gonzalesa, "Tosca" Benoita Jacquota, "Divine Intervention" Elia Suleimana te "The Man Without a Past" Akia Kaurismäkia.

Od 1990. godine Pyramide Productions financira filmove snimljene u ko-produkciji u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Engleskoj i Finskoj. Prije četiri godine krenuli su sa serijalom od šest filmova, od kojih su prva dva - "Beijing Bicycle" i "Betelnut Beauty" nagrađena na Berlinskom festivalu 2001. godine. Uslijedili su "Blue Gate Crossing", "The Man Without a Past", "Bear`s Kiss", "Je Suis Votre Homme" te "Les Invasion Barbares".
Autor: MK/Blitz (milan@corner.hr)
Objavljeno: 23.4.2004.


Obnovljeno:

Charlie i tvornica čokolade - Recenziju smo odradili, stiže i press [Film - Press room]

Dnevni citat

John Adams: This is a revolution, dammit! We're going to have to offend SOMEbody!

1776 (1972)
Link-o-rama

Mr. & Mrs. Smith


Službene stranice novog filma Angeline Jolie i Brada Pitta reći će vam baš sve o Gospodinu i gospođi Smith i njihovim bračnim dogodovštinama. već navikli na sjajne flashirane hollywoodske službene stranice filmova, ni ovog puta nismo razočarani. Stoga, puna preporuka za uživanje u virtualnom dojmu filma prije no što stigne u naše kino dvorane.


Kategorija:
Film
Objavljeno:
15.6.2005.
Opširnije...
Home Marketing Mail
© CORNER dnevni elektronski magazin 1999 - 2005.
Sadržaj Cornera ne smije se reproducirati ili prenositi mehaničkim, elektronskim ili bilo kojim drugim sredstvima bez pismene dozvole izdavača
Ako vam je nešto baš zapelo za oko, obratite nam se pa ćemo se dogovoriti :o)
Prvo postavljanje: 08.03.1999.