Home Mail

Dijete

Dijeta s jabukama

Ova dijeta bazira se, kao što i samo ime kaže, na jabukama. S nutricionističkog, jabuke sadrže sve potrebne hranljive sastojke i omogućavaju lagano gubljenje težine. Također, odlične su za održavanje vitke linije - brzo zasite i hranljive su, a sadrže malo kalorija. Jedna jabuka srednje težine sadrži oko 80 kalorija i zadovoljava ne više od 4 do 5% dnevnih energetskih potreba. Kalorije dolaze prije svega iz šećera kojih ima 8-18%, u zavisnosti od vrste i uvjeta pod kojim je jabuka odgajana. Zrela jabuka sadrži 84-88% vode i zato je dragocjena namirnica za vraćanje tekućine u organizam. Kiselkast ukus jabuke potiče od male količine organskih kiselina (0,25-0,5 grama na 100 grama jabuka), koje reguliraju bakterije crijevne flore.

Pred vama je dijeta koja sadrži samo 1200 kalorija dnevno, a traje tjedan dana te je prvenstveno preporučena ženama dok muškarci moraju udvostručiti količinu kruha i povećati količinu tjestenine za 10 grama.

PONEDELJAK
:: Doručak: manji komad pite s jabukama i čaša djelomično obranog mlijeka (100 ml)
:: Međuobrok: jedna jabuka
:: Ručak: tvrdo kuhano jaje, porcija miješanog povrća kuhanog na pari i začinjenog žličicom (5 grama) maslinovog ulja, limunom, octom i začinima po želji; pola peciva (40 grama) ili paketić krekera (25 grama), jedna jabuka
:: Užina: frape od jedne jabuke i sok od naranče
:: Večera: teleći odrezak na žaru ili pečen (100 grama) začinjen s dvije žličice maslinovog ulja i začinima po želji; pire od jabuka (jedna jabuka kuhana i pasirana); pola peciva (40 grama)

UTORAK
:: Doručak: manji komad pite s jabukama i čaša djelomično obranog mlijeka (100 ml)
:: Međuobrok: sok od jabuke
:: Ručak: bijelo meso (60 grama), porcija miješanog kuhanog povrća začinjenog jednom žličicom maslinovog ulja (5 grama), limunom, octom i začinima po želji; pola peciva (40 grama) ili paketić krekera (25 grama), jedna jabuka
:: Užina: jedna pečena jabuka
:: Večera: riba po izboru (120 grama) s kukuruzom začinjena s dvije žličice maslinovog ulja; salata od jedne mrkve, komorača, jedne jabuke i zelene salate začinjene žličicom maslinovog ulja, sokom od limuna i octom; pola peciva

SREDA
:: Doručak: nemasni jogurt od jabuke
:: Međuobrok: jedna jabuka
:: Ručak: tjestenina (60 grama) s umakom od paradajza, žličicom maslinovog ulja i dvije žličice ribanog sira (10 grama); voćna salata od jedne jabuke i kivija poprskana limunom
:: Užina: jedna jabuka pečena u pećnici
:: Večera: pečena svinjetina (100 grama) s umakom od jabuke: jabuka se kuha i pospe s malo soli, vrlo malo šećera i naribanom korom dobro opranog limuna; porcija miješanog sirovog povrća začinjenog žličicom maslinovog ulja, limunom, octom i začinima po želji; pola peciva

ČETVRTAK
:: Doručak: nemasni jogurt od jabuke
:: Međuobrok: sok od jabuke
:: Ručak: svinjski odrezak (100 grama) kuhan sa žličicom maslinovog ulja, jabuka izrezana na kriške i prelivena žličicom crvenog vina; miješano sirovo povrće na maslinovom ulju s limunom, octom i začinima po želji; pola peciva ili paketić krekera
:: Užina: frape od jedne jabuke i iscijeđene naranče
:: Večera: lagani sir (60 grama); porcija miješanog povrća pripremljenog na pari i začinjenog žličicom maslinovog ulja, limunom, octom i začinima po želji; pola peciva; jedna jabuka

PETAK
:: Doručak: mali komad savijače od jabuka i jedna čaša djelomično obranog mlijeka (100 ml)
:: Međuobrok: jabuka
:: Ručak: pršuta (60 grama); porcija miješanog povrća u salati začinjenog žličicom maslinovog ulja, limunom, octom i začinima po želji; pola peciva ili paketić krekera; jedna jabuka
:: Užina: jedna jabuka pečena u pećnici
:: Večera: riba po izboru pečena u pećnici (120 grama) začinjena s dvije žličice maslinovog ulja; salata od jabuka izrezanih na kriške i poprskanih limunom; pola peciva

SUBOTA
:: Doručak: mali komad savijače od jabuka i sok od naranče
:: Međuobrok: nemasni jogurt od jabuke (125 grama)
:: Ručak: pečena riba (80 grama); porcija miješanog povrća začinjenog žličicom maslinovog ulja, limunom, octom i začinima po želji; pola peciva ili paketić krekera; jedna jabuka
:: Užina: jedna jabuka pečena u rerni
:: Večera: teleći odrezak na žaru (100 grama) začinjen s dvije žličice maslinovog ulja; prilog: pire od jabuka (jedna kuhana ili izmiksana jabuka); pola peciva ili paketić krekera

NEDELJA
:: Doručak: nemasni jogurt od jabuke
:: Međuobrok: jedna jabuka
:: Ručak: tjestenina (60 grama) začinjena paradajzom, žličicom maslinovog ulja i dvije žličice naribanog sira; voćna salata s malo limunovog soka
:: Užina: frape od jedne jabuke i jedne iscijeđene naranče
:: Večera: riba na žaru (120 grama) začinjena s dvije žličice maslinovog ulja; salata od jedne mrkve, komorača, jedne jabuke i zelene salate začinjene jednom žličice maslinovog ulja, limunovim sokom i octom; pola peciva

:: VAŽNA NAPOMENA:
:: Dijete koje prenosimo dio su "narodnog predanja". Nije preporučljivo korištenje niti jedne vrste dijeta bez prethodne konzultacije s liječnikom. Dijete prenosimo s najboljom namjerom te nismo odgovorni za neuspjeh iste, njenu moguću štetnost po zdravlje kao niti za druge posljedice koje njena primjena može izazvati pa provođenje ove dijete preuzimate na vlastitu odgovornost. ::

Autor: AO (corner@corner.hr)
Objavljeno: 6.8.2003.


Napišite sami recept!
Pretraži tekstove:

Recepte   Cijeli Corner
naslov pripremu
najavu uvod
sastojke

Priča o...
- Vino VI [14.8.]
Tjestenina
Brza tjestenina
- Kukuruzni kruh [22.12.]

S mesom
- Peneti s votkom i slaninom [12.10.]

S povrćem
- Preljev za tjesteninu [7.11.]

S plodovima mora
- Morska tjestenina [21.9.]
Deserti
Napici
- Bitter sweet [14.12.]
Salate
Vegetarijana
- Coleslaw [2.1.]
Meso
Riba
Juhe
Umaci
- Umak od jabuka [16.12.]
Povrće
Dodaci prehrani
- Vitamin C [21.11.]
Dijete
Začini
- Celer [5.2.]
Razno
Home Marketing Mail
© CORNER dnevni elektronski magazin 1999 - 2005.
Sadržaj Cornera ne smije se reproducirati ili prenositi mehaničkim, elektronskim ili bilo kojim drugim sredstvima bez pismene dozvole izdavača
Ako vam je nešto baš zapelo za oko, obratite nam se pa ćemo se dogovoriti :o)
Prvo postavljanje: 08.03.1999.