Home Mail
Duhan će spašavati živote?
31.12.05 16:47 - Profesor Henry Daniell s University of Central Florida se zalaže za upotrebu genetski modificiranog duhana u proizvodnji cjepiva. Po njegovim riječima, jedno jutro genetski modificiranog duhana bi omogućilo sigurnu i jeftinu proizvodnju dovoljne količine cjepiva protiv antraksa za cjelokupnu populaciju SAD. Profesor Daniell tvrdi da se njegova metoda može primijeniti u proizvodnji drugih cjepiva i lijekova te tako eliminirati njihove nestašice. Proizvodnja bi tako pojeftinila za 80%, a smanjili bi se izgledi za kontaminaciju cjepiva, problem koji se može javiti pri korištenju tradicionalne metode. Izbor za primjenu nove metode je pao na duhan jer svaka njegova biljka ima milijune sjemenki, kaže profesor Daniell. Osim toga, za razliku od kukuruza i drugih jestivih biljaka, mali su izgledi da će genetski modificirani duhan završiti u prehrani. [Plivazdravlje] Posalji prijatelju!

Rak grlića maternice
30.12.05 16:34 - Eksperimentalno cjepivo protiv razvoja karcinoma grlića maternice inducira protutijela protiv dvaju najčešćih i najopasnijih tipova humanog papiloma virusa (HPV 16 i HPV 18). HPV 16 i HPV 18 se smatraju najodgovornijima za razvoj karcinoma cerviksa, ustvrdili su sudionici 45. konferencije o infektivnim bolestima održane krajem prošlog tjedna u Washingtonu. Otprije je poznato da je HPV glavni uzročnik raka grlića maternice te da je 70 posto svih tumora te vrste povezano sa spomenuta dva tipa ovog virusa. Cjepivo protiv tipova HPV 16 i HPV 18 u trećoj je fazi kliničkih ispitivanja. Znastvenici su ustvrdili da cjepivo koje inducira protutijela, djeluje puno učinkovitije kod djevojčica u dobi od 10 do 14 godina, nego u djevojaka od 15 do 25. Istraživanje je također pokazalo da novo cjepivo inducira protutijela kod svih žena koje su ga primile, što znači da je njegova učinkovitost neupitna. Naime, cjepivo djeluje 100 posto kod djevojčica i djevojaka od 10 do 25 godina i to unutar mjesec dana od početka primjene. [Plivazdravlje] Posalji prijatelju!

Znanstvenici proučavaju ženske guze
30.12.05 11:19 - Čak se i pametni umovi pitaju zašto Jennifer Lopez i Kylie Minogue u određenoj odjeći imaju tako seksualno izražene stražnjice pa smatraju da to treba istražiti. Znanstveni tim iz Edinbourgha na čelu s doktoricom Lisom Macintyre objašnjava da se s tim "problemom" još nitko nije pozabavio i tvrdi da će njihova saznanja puno pomoći modnoj industriji. Zlobnici tvrde da su lovu mogli potrošiti na nešto pametnije jer svatko zna da J. Lo i Kylie imaju seksi guze jer nose uske haljine i vruće hlačice. [Pincom] Posalji prijatelju!

Harry Potter štiti nesrećama sklonu djecu
30.12.05 08:18 - Najnovije istraživanje je pokazalo kako magija Harryja Pottera ima i do sada nezamisliv učinak: ona štiti nesrećama sklonu djecu. Istraživači iz bolnice John Radcliffe u Oxfordu proučavali su zapise o broju posjeta hitnoj službi djece u dobi od 7 do 15 godina tijekom ljetnih vikenda od 2003. do 2005. godine. Otkrili su da je broj gotovo prepolovljen tijekom dva vikenda u lipnju 2003. i srpnju 2005. godine kada su objavljene knjige "Harry Potter i red feniksa" i "Harry Potter i princ miješane krvi". "Primjetili smo znatan pad broja posjeta hitnoj službi tijekom vikenda kada su objavljene zadnje dvije knjige o Harryju Potteru", zaključak je istraživanja čiji su rezultati objavljeni u British Medical Journalu. Istraživači su sugerirali da se okupe timovi talentiranih pisaca koji bi pisali slične knjige sa svrhom "terapije zabave" kako bi se spriječilo ozljeđivanje djece. No istraživači upozoravaju i na opasnosti takve terapije. "Mogući problemi su nepredviđen porast broja pretile djece, djece oboljele od rahitisa te smanjenje kardiovaskularnog fitnesa kod mladih", upozoravaju britanski istraživači. [Plivazdravlje] Posalji prijatelju!

Oblik čaše utječe na konzumaciju alkohola
29.12.05 16:30 - Većina ljudi će natočiti više alkholnog pića u niske i široke čaše nego u one visoke i uske, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika. Istraživači s Cornell University su za potrebe studije zamolili 198 studenata i 86 barmena da natoče dozu alkoholnog pića u čašu. Rezultati istraživanja koje je objavio British Medical Journal su pokazali da su studenti u kratke čaše točili u prosjeku 30% više pića nego što je trebalo, a barmeni u prosjeku 20% previše. Obje grupe ispitanika su u početku u oba tipa čaša točile više od zahtijevane standardne količine pića, no s vremenom su i jedni i drugi u visoke čaše češće točili doze koje su odgovarale zahtjevima istraživača. Barmeni su s vremenom preciznije točili piće i u niske, široke čaše, dok za studente to nije bio slučaj. Studenti su najčešće izjavljivali kako su mislili da u visoke čaše stane više pića, što sugerira da su točeći u niske i široke čaše pokušavali kompenzirati njihovu visinu. Znanstvenici kažu kako rezultati istraživanja sugeriraju da bi bilo korisno na čaše staviti oznake koje ukazuju na volumen tekućine koja se nalazi u njima. [Plivazdravlje] Posalji prijatelju!


Sve današnje vijesti...

 
Vijesti


Blagdani
    Valentinovo 2004. [9.2.2004.]
    St Patrick's Day '01. [17.3.2001.]
    St.Patricks day 2000. [17.3.2000.]

Znanost
    Vapaj Zemlje [22.4.2001.]
    Pomrčina Mjeseca 2001. [5.1.2001.]
    Milenij - Uvod [5.1.2001.]
    Pomrčina Mjeseca 2000. [18.1.2000.]
    Pomrčina Sunca - Uvod [8.8.1999.]

Virtualno srce
    Poziv za pomoć [2.7.2001.]
    Upoznajte Paulu [20.4.2001.]
    Filip Taras [8.2.2000.]

Ljubimci
    Akavaristika [11.6.2001.]
    Kućni ljubimci [25.4.2001.]

 Pretraga vijesti:
Sve vijesti
Home Marketing Mail
© CORNER dnevni elektronski magazin 1999 - 2005.
Sadržaj Cornera ne smije se reproducirati ili prenositi mehaničkim, elektronskim ili bilo kojim drugim sredstvima bez pismene dozvole izdavača
Ako vam je nešto baš zapelo za oko, obratite nam se pa ćemo se dogovoriti :o)
Prvo postavljanje: 08.03.1999.